torsdag 3. november 2011

Temamøte om treskjæring

Leder Nils Tore Østerbø og nestleder Oddvar Grongstad fra Treskjærerklubben Olavsrosa, hadde tatt på seg å fortelle om treskjæring og klubbens virksomhet på temamøtet som var torsdag 27. oktober.

Klubbens navn, Olavsrosa, sier noe om treskjæringens lange tradisjoner, idet opprinnelsen til dette motivet er langt tilbake før middelalderen.
Klubben har ca. 50 medlemmer, men bare 10-15 av disse er aktive. De møtes mandager og onsdager i sløydsalen på Tislegård u-skole.

Vi fikk en fin gjennomgang av de forskjellige «stilarter» innen treskjæring.
Den eldste er karveskurd som er funnet på materiale helt tilbake fra ca. 7300 f.Kr. Deretter kommer dyreornamentikk som vi forbinder med vikingetid, f.eks. Osebergskipet, men denne typen ornamenter er funnet helt fra 500 f.Kr. fram til tiden for byggingen av stavkirkene 1100-1300 e.Kr.
Akantusranken kommer opprinnelig fra Det gamle Hellas, og dukket opp i Norge, nærmere bestemt Oslo domkirke, rundt 1690.

En annen type treskjæring er kolrosing som består av tynne riss i treet som fylles med fargestoff. Skjæring av «ølhøner» og sleiver, m.m. er også populært.

Materialer til treskjæring må deles opp i blokker som tørkes 3-4 år. Klubben sørger selv for dette.
Aktuelle treslag er: furu, bjørk, lind, svartor, selje. Eik ble brukt f.eks. i Osebergskipet, men er utrolig hardt og vanskelig å skjære i.

En treskjærer trenger et sett med treskjærerjern av god kvalitet. Et begynnersett koster ca. 2500-3000 kr., men det hørtes ut til at det er mulighet for å få låne litt i begynnelsen hvis en har lyst til å prøve seg. Vi fikk også beskjed om at den som har lyst å prøve treskjæring bare må møte opp på klubbens kvelder, de vil bli tatt godt imot.

De to representantene for treskjærerklubben viste til slutt fram en del flotte gjenstander som ble behørig beundret av publikum.


-Kirsten


2 kommentarer:

  1. Hei! Jeg bor i Oslo, og som en oppgave i faglærerutdanningen på Høyskolen skal vi jobbe med treskjæring. Problemet mitt er at det er vanskelig å finne emner i lind, furu, bjørk eller andre tresorter til arbeidet mitt, her midt i hovedstaden (uten å vandalisere parker og hager). Har dere noen tips til hvor man kan ringe eller forhøre seg for å få kjøpt mindre emner?

    SvarSlett
  2. Hei! Så moro for oss å se at folk fra Oslo har funnet fram til bloggen vår! Jeg foreslår at du tar kontakt med Treskjærerklubben Olavsrosa via websidene deres: http://olavsrosa.gratisnettside.no/?&mid=2987
    De kan kanskje hjelpe deg med å få kontakt med skogeiere som har litt trevirke å unnvære. De kan sikkert også hjelpe med gode råd om hvordan dere skal behandle materialene så de f.eks. ikke sprekker. Lykke til med prosjektet!
    -Kirsten

    SvarSlett