søndag 3. februar 2013

Temamøte: Nupereller


På årets første temamøte fortalte Liv Øyen Strand om nupereller.
 
Hun fortalte med mye humor om sitt første nuperellearbeid, nuperellekanter til en babyskjorte som hun sydde på skolen. Hun lærte teknikken av sin mor, som i sin tur hadde lært av sin mor. Hun fikk dårligste karakter blant barna av sin håndarbeidsfrøken, men gav seg heldigvis ikke av den grunn. Nå har hun lært bort teknikken til to svigerdøtre, og satser forøvrig på barnebarna!

Deretter fikk vi en liten historikk. Nupereller slik vi kjenner dem, ble til så seint som 1864, men de har en lang forhistorie. En kjortel fra 850 dekorert med knutearbeid kan ses på som den første forløperen, deretter utviklet knuteteknikken seg via makramé som var veldig populært på 1400-tallet. I Italia på 1500-tallet fant de på å lage ringer av knutebånd, og på slutten av 1600-tallet brakte handelsfolk med seg den lille skyttelen som brukes, med seg fra Kina. Denne skyttelen gjorde arbeidet med nuperellene mye enklere.
Men først på 1800-talle ble altså teknikken helt slik vi kjenner den i dag.
 
 

I vår tid har Liv Øyen Strand og også designeren Gunnar Fon videreutviklet nuperellene som hittil alltid hadde vært laget i fint garn, ved å bruke grovere garn, og tilogmed tykk snor og tau, men også ved å bruke dem i nye sammenhenger.
Se også Livs nettsted og nettstedet til Norsk Nuperelleforening.

 
 
 
 
Under foredraget fikk vi se lysbilder  med fine fotos som Liv Ø.S. Lager. Hun lager f.eks. en sommerfugl i nupereller og tar bilde av den ute i naturen. Det blir kjempelekkert


Etterpå kunne vi se på Liv Ø.S. sine medbrakte nuperellearbeider, og det ble anledning til å prøve teknikken i grovt snorgarn. Deltakernes ytringer og ansiktsuttrykk tydet på at Liv har rett når hun sa at med nupereller er det slik at det er en kneik som en må komme over i begynnelsen.
 
 
 
 
Her ser du hvordan en nuperelle-skomatte ser ut:
 
 
 
-Kirsten
 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar