fredag 26. august 2011

Temamøte om knipling


Elisabeth Bjørklund Bøhler demonstrerer anvendelse av kniplinger
Torsdag 25. august fikk vi et kjempeentusiastisk og morsomt foredrag om knipling av Elisabeth Bjørklund Bøhler.

Bøhler fortalte morsomt om hvordan hun selv var blitt hekta på knipling via et kurs som moren hennes hadde meldt henne på.

Deretter gikk hun over til kniplingens historie.
Knipling er et håndverk som er kjent fra 14- eller 1500-tallet. Muligens oppstod det i Venezia, eller i Frankrike, hvoretter det bredte seg fort ut over hele Europa.

De første kniplingene var laget i metalltråd, og det var forbeholdt adelen som tegn på disses formuenhet.

Kniplingenes storhetstid var 1600- og 1700-tallet, fortsatt knyttet til adelens velstand. Bøhler gav et eksempel der kniplingene på en hoffdrakt fra seint 1700-tall var dyrere enn edelstenene i diadem, armbånd osv.

Seinere kom den industrielle revolusjon og industrielt framstilte kniplinger som gjorde disse til noe som folk flest kunne eie.

Hulda Garborg som har preget oppfattningen om hva som er «ekte norsk husflid» mente at kniplinger var noe utenlandsk, så kniplinger har ikke blitt regnet som ordentlig norsk husflid. Dette virket slik at kjennskapen til knipleteknikken gikk sterkt tilbake i Norge etter ca. 1920. Knipling er derfor mye mer vanlig i Danmark og Sverige i dag.

Kniplinger har imidlertid vært framstilt og brukt i Norge i gammel tid. De ble f.eks.brukt på dåpsluer, brudekroner og andre stasplagg.
En av bunadene fra Ål i Hallingdal har en grov, grønn ullknipling nederst på stakken.
Knipleelev og assistent Ingjerd Mosvoll demonstrerte knipleteknikken
Etter foredraget som også omfattet mange flotte bilder av både historiske og moderne, spesielle kniplinger, kunne vi drikke kaffe og se på mange forskjellige knipleprøver laget av Bjørklunds kurselever.

Det finnes en knipleforening i Norge, se http://www.knipling.no/

Elisabeth Bjørklund Bøhler tar for tiden kniplelærerutdanning i Danmark, men tar seg likevel tid til å komme tilbake til Kongsberg og holder helgekurs i knipling 18.-20. november.



Vi fikk se både tradisjonelle.....


...og utradisjonelle kniplinger


-Kirsten

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar