søndag 2. september 2012

Tamburering - er det en norsk teknikk?



JA, ifølge Else Johnsrud! Og Else Johnsrud har greie på dette - hun har reist rundt til diverse museer  og funnet de mest praktfulle tamburerte tekstiler, og hun har funnet dem hos eldre familiemedlemmer og sambygdinger. Noe er nok kommet til landet via kremmere, men annet er ganske sikkert forarbeidet av bondedøtre som har sett dette vakre håndarbeidet når de hadde huspost hos fine fruer.

Latteren satt løst da vi fikk vi fikk høre Else Johnsrud fortelle på sin underfundige måte om sin jakt på tamburerte tekstiler, på temamøtet torsdag 30. august. Hun fortalte med humor, men også seriøst og interessant om tambureringens historie. Teknikken hadde sin glanstid blant adelen i Europa på 1700-tallet, men siden spredte den seg til lavere lag av befolkningen, og det oppsto hjemmeindustrier flere steder i Europa på 1800-tallet. Samtidig dukket også tambureringen opp i blant annet Norge.
 
Etter foredraget fikk vi en demonstrasjon og anledning til å prøve å tamburere selv - ikke helt så enkelt som læremesteren gav uttrykk for under demonstrasjonen, kanskje, men det virket ikke håpløst å få til. De som hadde planlagt å gå på helgekurset 29.-30. september, kunne kjøpe en begynnerpakke og begynne å øve. Dette for å få et bedre utbytte av selve kurset.
 
 
 
Else Johnsrud hadde med seg en flott utstilling av både gamle og nye tamburerte ting - her er noen smakebiter:
 
 
 
 
 
 
 
Les også om Else Johnsrud i Bunad-Magasinet.
 
 
-Kirsten
 
 
 
 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar