lørdag 29. september 2012

Temamøte: Nålefilt


På temamøtet torsdag 27. september fortalte Ingrid Smith og viste lysbilder, og hadde dessuten med seg mange morsomme eksempler på hva en kan lage med nålefilting – ting som hun hadde laget selv.

Filt er ikke-vevet tekstil. Det er ifølge Ingrid Smith det eldste fiberhåndverk som en kjenner til. Ingrid viste et bilde av en filtet svane funnet i permafrosten på taigaen nord i Russland. Den var 2500 år gammel men ser helt moderne ut!
Mange kulturer har legender om hvordan filt ble oppfunnet. Den gamle filtteknikken er ull+bevegelse+væte = filt, dvs. våtfilting.
Men i siste halvpart av 1900-tallet begynte man å bruke nåler fra de industrielt framstilte nålefiltteppene, først for å lage bilder, og seinere kom ideen med å lage tredimensjonale figurer.
 
 

 

Ingrid Smith har lært nålefiltteknikken av Birgitte Krag Hansen som har drevet filtingen til et kunstnerisk nivå. BKH har et nettsted, http://www.feltmaking.com/ der hun gir anvisninger på nålefilting for den som har lyst til å prøve selv. Hennes egen hjemmeside er også verd en titt: http://www.filtning.dk/
 
 
 
Anna-Kajsa hadde kjøpt inn kardet ull, filtenåler og bilvaskesvamper (til underlag) slik at det ble mulighet for å prøve teknikken. Det var det mange som ville, og det ble laget mange fine småting. Det ser ut som det er mulig å få til ganske fine ting uten så forferdelig lang læretid.
 
 
 
 
 
-Kirsten
 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar