tirsdag 3. september 2013

Temamøte om firfletting

Høstens første temamøte var om firfletting, ved Torhild Aavik. Firfletting er en gammel håndarbeidsteknikk der en fletter f.eks. renningstrådene nederst på et pyntehåndkle. Flettingen foregår med fire "totter", dvs. trådender om gangen. Se Torhild Aaviks nettsted firfletta.no. Firfletting er en teknikk som nok dessverre er i ferd med å bli glemt, hvis ikke flere lærer seg den. Allerede på 1930-tallet da Anna Grostøl samlet inn opplysninger om firfletting, sa informantene hennes at det var slutt på flettingen - fordi den var for tidkrevende, i en tid da "alt skal gå så fort" (Travelhet er altså ingen nyhet!)

Vi fikk en spennende presentasjon av tradisjonen med å henge opp "julehåndkle" som fortsatt er levende i Telemark og Valdres. Tradisjonen kan spores helt tilbake til vikingtida da en hengte opp tekstiler på veggene når det skulle være fest.

Her viser Torhild Aavik et pyntehåndkle med flettemønsteret "Bøblomen"


Etter foredraget var det demonstrasjon av firflettingsteknikken

 
Vi fikk også prøve teknikken - ikke helt enkelt, men de fleste fikk det til etter litt strev.

En fester de fire trådendene på kneet, eller et annet passende sted

Og slik blir resultatet - en skjønner fort at det ligger mye arbeid bak en flettebord som på pyntehåndkleet!

 
Vi fikk tips om å oppsøke Digitalt museum/Norsk Folkemuseum - bruk lenken her: http://www.digitaltmuseum.no/info/owners/NF. Her kan en søke på "firfletting" og få se flotte eksempler på tekstiler med teknikken.

For de som fikk lyst til å prøve seg litt mer på firfletting, og kanskje være med på å bevare en "truet art", er det muligheter: Det blir kurs med Torhild Aavik helgen 26.-27. oktober. Påmeldingsfrist: 10. oktober.

-Kirsten

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar