mandag 30. september 2013

"Votter Norge rundt"

På temamøtet i september hadde vi besøk av Beate G. Lindseth med foredraget "Votten Norge rundt". Mange husker sikkert Beate fra to ganger tidligere, da hun gav os juletrepyntens historie, og fortalte om dekorasjon av egg. Begge deler var bare fantastisk, og det ble like flott og engasjerende denne gangen.

Beate Lindseth fortalte at hun har reist Norge rundt og besøkt museer og snakket med folk, og på bakgrunn av dette, er det blitt en samling av norske votter (som Beate har strikket selv!) med lokal forankring.
 
Det er en fantastisk samling, med en uendelighet av farger, mønstre og teknikker. Alt er norsk, og alt har en type lokal forankring - men ifølge Beate Lindseth har de forskjellige mønsterelementene vandret rundt over tid, både i Europa og i Norge, så vi kan følge forbindelser og handelsveier, også via vottene.
Den som vever vil også kunne se at en gjerne kunne finne på å bruke et mønster f.eks. fra et åkle. Likedan kan en kjenne igjen mønsterelementer fra rosemaling, treskjæring - og helleristninger!
 
Etter foredraget var det stor interesse for å se på alle vottene, forståelig nok. Under her får du se noen få av vottene.
 
Under 2. verdenskrig var det populært å strikke votter med flagg - likevel ikke på nær så tydelig som her, for det var selvfølgelig forbudt. Dette votteparet er nok mer til bruk under sportsarrangement.
 

Det finnes en del lokale vottemønster med kommunevåpen - se Lom-votten her.
 
Her ser du et forbudt vottemønster. Narvik kommune har forbudt votten med kommunevåpenet - med bakgrunn i  copyrighten som den har til dette våpenet! Et slikt forbud rammer nok likevel bare salg av votter og mønster - så en privatperson kan strikke dem så mye hun vil.
 



Disse siste fire votteparene er så vidt jeg vet helt "ufarlige", og er her bare for å vise noe av mangfoldet.
 
-Kirsten

 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar